Nagyfeszültségű villamos mérések automatizálása

OData támogatás
Konzulens:
Cselkó Richárd
Villamos Energetika Tanszék

A jó minőségű villamos-energia ellátás érdekében a villamos paraméterek megfelelő értéken tartása mellett elengedhetetlen, hogy az üzem a lehető legkevesebbet szüneteljen. A folyamatos üzem fenntartásában fontos szerepet játszik a feszültség alatti munkavégzés, ennek segítségével lehet a villamosenergia-rendszert működés közben karbantartani, javítani és azon munkát végezni.

A munkavégzéshez csak és kizárólag megfelelő eszközöket lehet használni, melyeknek meghatározott időközönként, általában évente, át kell esniük bizonyos vizsgálatokon, mint pl. feszültségpróbákon, műszaki vizsgálaton.

Diplomamunkámban ismertetem a középfeszültségen, feszültség alatti munkavégzéshez használatos eszközök periodikus vizsgálatát és az ehhez tartozó szabványos követelményrendszert.

Munkámban kifejtem a mérésekhez használt próbatranszformátorok működését, a nagyfeszültség és áram mérések sajátosságait.

A dolgozatom fő elemeként a Nagyfeszültségű Laboratóriumban alkalmazott 250 kV-os próbatranszformátorhoz készítek automata mérési adatgyűjtő és vezérlőrendszert, mely segítségével pontosabb és könnyebben kivitelezhető mérések kialakítása valamint a mérési eredmények jobb dokumentálása a cél. A vezérlés képes az előre beállított feszültségérték és hibaszázalék érték szerint a vizsgált eszközön feszültségpróbát végezni a kívánt ideig.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.