Nagyfogyasztók energetikai auditálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Raisz Dávid Márk
Villamos Energetika Tanszék

Összefoglalás

Az épületek energiafelhasználása hazánkban és a többi országban is jóval magasabb, mint az indokolt lenne. Az energia azonban egyre drágább, a fosszilis energiakészletek végesek, és a folyamatosan növekvő energiaigény a környezetet is egyre nagyobb mértékben károsítja. A jelenlegi tendenciát követve az Európai Unió energiafüggősége a mai 50 százalékról 2030-ra várhatóan 65 százalékra nő [1]. A 2005-ben elfogadott Kiotói egyezmény nyomán hazánk is csatlakozott ahhoz a célkitűzéshez, mely szerint 2008-2012 között az Európai Unió tagországai 5,2 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok, és ezen belül is a CO2 kibocsátást, mivel a CO2 emisszió 94 százaléka az energiatermelésből és felhasználásból származik. Az épületek energiafelhasználása a teljes energiafelhasználás mintegy 40 százalékát teszi ki. Az EU jelenlegi tagországaiban 2020-ig 20 százalékos energiamegtakarítást kell elérni [2]. A környezetkárosító hatáson túl pedig anyagi megfontolások is szerepet játszanak. Az elavult technológiák, a rossz hőszigetelés, a pazarló vagy csak rosszul tervezett világítás mind fölösleges energiákat használ el.

Ennek ismeretében a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. (ELMŰ) és az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (ÉMÁSZ), mint áramszolgáltatók tudatosan foglalkoznak az energiahatékonysággal és példát mutatnak fogyasztóiknak, ezért az RWE AG (Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk AG) anyavállalat segítségével az Európai Unió irányelveinek megfelelően egy új szolgáltatást dolgoztak ki, melynek neve: Energetikai Audit. [3]

Az elmúlt egy évben, mint mérnök-gyakornok részt vettem az ELMŰ Audit csoportjának munkájában, melynek keretein belül kilenc nagyfogyasztó által megrendelt energiahatékonysági tanulmány elkészítésében és a hozzájuk kapcsolódó üzembejárásokban, felmérésekben vettem részt. Az itt szerzett ismereteim és tapasztalataim segítségével mutatom be az energetikai átvilágítás lépéseit, menetét és bemutatom az általam kidolgozott, és témakörök szerint a legnagyobb eredményekkel járó javaslataimat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.