Nagyfogyasztók energiaköltség-csökkentési lehetőségeinek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Raisz Dávid Márk
Villamos Energetika Tanszék

Jelen szakdolgozat témájául az energiahatékonyságot választottam, a témán belül pedig a nagyfogyasztók energiahatékonyságát vizsgáltam. A korlátok nélküli energiahordozó-kitermelés és az egyre növekvő fogyasztói árak következtében az energia hatékony felhasználása jelentős szerepet kap. Két energiafelhasználási területet vizsgáltam, a villamos energia és a fűtési energia felhasználását.

A villamos energiát erőművekben termelik, a primer energiahordozóban található energiát több lépésben alakítják át villamos energiává, amit aztán az átviteli hálózaton juttatnak el a fogyasztóhoz.

Az így megtermelt és szállított energia felhasználásáért a fogyasztónak fizetnie kell. A villamos energia ára több részből áll. A legfontosabbak a piaci beszerzési ár, ami szolgáltatótól függ, és a rendszerhasználati díjak, amit rendelet határoz meg.

Számos mód van az energiafelhasználás csökkentésére. Ezek közül az egyik a közvilágítási és épületek belső világítási területén növekvő jelentőségű LED technológia. A másik fontos szempont az, hogy a vételezett energiának minél jobb teljesítménytényezője legyen. Olyan nagyfogyasztóknál, mint gyárak, éttermek, áruházak, fontos a meddőenergia kompenzálása is, ugyanis bizonyos értékek fölött büntetést kell fizetni a szolgáltató felé. A fázisjavításnak több fajtája van, amit csoportosíthatunk a telepített eszköz szerint, és a telepítés helye szerint is. A meddőkompenzálásnál érdemes figyelembe venni a felharmonikus viszonyokat is, amik szintén sok problémát okoznak a hálózatokon.

A fűtésre a legelterjedtebb módszer a kazánok használata, azon belül is a leggyakoribb a gázkazán, aminek több változata is létezik. A felhasznált energiahordozó, a földgáz árának rohamos növekedése okán érdemes ezeknek a kazánoknak a hatásfokát javítani, illetve a földgázt egy másik energiahordozóval helyettesíteni. Hatásfokot javíthatunk a meglévő rendszerre telepíthető füstgáz hőcserélővel, a földgázt kiváltani pedig univerzális olajégővel, aminek a segítségével szinte bármilyen olajat el tudunk égetni.

Költséghatékony módszer lehet még a hőszivattyú alkalmazása is. Ennek számos fajtája van a hőforrás és a hő kinyerésének módja alapján.

Az esettanulmányok során a meddőenergia-kompenzálással az Alcoa-Köfémnél foglalkoztam. A másik tanulmánynál, ami egy gyorsétterem energetikai felmérése volt, több költségcsökkentő módszer is felmerült, amik során megtérülési számításokat is végeztem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.