Nagyfrekvenciás kiszajú erősítő tervezése optikai vevőkészülékhez

OData támogatás
Konzulens:
Cseh Tamás
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A szakdolgozatom témája egy optikai átviteli rendszer átviteli rendszer optikai-elektromos átalakítójának, azaz a vevő egységének megtervezése. Az általam megtervezendő vevő egység feladata, hogy a napjainkban elterjedten használt, 900 MHz-es GSM frekvenciájú optikai jeleket képes legyen venni, és azokat a zajtényező minimalizálása mellett felerősíteni, így kompenzálva az átvitel során fellépő csillapításokat.

A vevő tervezése magában foglalja az optikai-elektromos átalakításhoz használt PIN dióda keskenysávú illesztését 900 MHz-re és egy 900 MHz-es sávközépű bemeneti sáváteresztő szűrő, valamint az erősítéshez használt RF tranzisztor be- és kimeneti illesztő hálózatának megtervezését szimulálását. Természetesen szükség van a tranzisztor megfelelő munkapontbeállítására is.

Ezt követte a megtervezett áramkörök tesztelése, melynek során megvizsgáltam, hogy az elkészült komponensek teljesítik-e az előírt specifikációkat. Ez a szakasz magában foglalta az áramkörök utólagos hangolását is.

Végül a kész vevőáramkörön elvégeztem néhány, jelátvitelre vonatkozó mérést is. Ezek magukba foglalták az erősítő zajtényezőjének a mérését, valamint az egység 900 MHz-es jelre vonatkozó átvitelének és egy QPSK modulált jel EVM-jének a vizsgálatát.

A tervezést és a szimulációkat a Microwave Office alkalmazással, a méréseket az OMT laborban található műszerekkel végeztem. A nyomtatott áramköri lapokat a BME Elektronikai Technológia Tanszéke gyártotta le. 

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.