Nagy-megbízhatóságra vonatkozó tervezési szabványok alkalmazásának gyakorlati szempontjai

OData támogatás
Konzulens:
Csordás Péter
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az olyan rendszerek fejlesztésénél, mint amilyenek a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. termékei is, elengedhetetlen a biztonság és megbízhatóság szem előtt tartása. Ezt az iparban több, folyamatosan újított, egyre kiforrottabb szabvány segíti. Követelményeik és az új technológiák között a kiigazodás azonban nem mindig egyszerű. Diplomám keretében éppen ezt a területet célzom meg, egy példán keresztül útmutatást adva az előírások gyakorlati alkalmazásához.

Munkámat külső cégnél, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft-nél végeztem. Feladatom volt, hogy az érvényben lévő szabványokat is figyelembe véve megvizsgáljam a cég által egyik jelenleg fejlesztett E/E/PE (elektromos / elektronikus / programozható elektronikus) rendszert, az esetleges hiányosságokat feltárjam, illetve megvalósítási alternatívát dolgozzak ki.

Diplomámban ismertetem a nagy-megbízhatóságra vonatkozó tervezési szabványok – elsősorban az IEC61508 és annak autóipari változata az ISO26262 – által definiált fejlesztési keretrendszert.

Munkám során tanulmányoztam a cég EBS nevű fékrendszerének 7-es verzióját, azon belül is a központi logikai vezérlőegységet, melynek hibaelemzését is elkészítettem. Az említett szabványok fényében elemeztem a Texas Instruments által kifejlesztett TMS570 architektúrát és eldöntöttem alkalmas-e a jelenleg alkalmazott koncepció kiváltására.

Irodalomkutatást végeztem a közös okú meghibásodások kérdésében és az elemzésüket segítő gyakorlati javaslatokat tettem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.