Nagyméretű szoftverinfrastruktúra függőségi analízise

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ráth István Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A svájci CERN kutatólaboratóriumban a részecskegyorsítók működtetéséhez óriási informatikai infrastruktúrát szükséges, melyet fizikusok és mérnökök százai fejlesztenek és üzemeltetnek. Az irányítási rendszerekben található alkalmazások száma egyedül meghaladja az ezres nagyságrendet, melyek karbantartatása önmagában is nagy kihívás. Mivel a teljes rendszer zavartalan működtetése kiemelt fontosságú, ezért a leállás nélküli frissítések (smooth upgrades) megvalósítása alapvető elvárás.

A rendszereket elsősorban – a hardver közeli komponenseken kívül – tisztán Java nyelven fejlesztik. A szoftverek API-kat definiálnak (adatgyűjtés, megbízható üzenetküldés, könyvtárszolgáltatás, stb.), melyet más szoftverek felhasználhatnak. Az fejlesztéskor a legfontosabb azonosított feladat, hogy a ráépülő elemek binárisan kompatibilisek legyenek az egyes szoftverek újabb és újabb verzióval.

Elsődleges feladatom, hogy megvizsgáljam milyen módszerek és eszközök segítségével lehet a rendszerek közötti függőségeket analizálni. Megvizsgálom, hogy milyen típusú függőségek jelennek meg az alkalmazások között, ezeknek milyen tulajdonságai vannak és hogyan lehet ezeket hatékonyan lekérdezni.

Megtervezek és implementálok egy olyan szoftvert, mely a fejlesztőkörnyezetbe integrált módon képes a függőségeken lekérdezéseket végrehajtani, valamint képes az eredmények grafikus megjelenítésére. Emellett megvizsgálom, milyen egyéb módszerek állnak rendelkezésre, hogy az egyes programok közötti függőségek definiálására és felderítésére, mely később a fejlesztők munkáját segítheti.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.