Nagypontosságú integrált CMOS feszültségszabályozó full-custom tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Takács Gábor
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Diplomaterv dolgozatomban egy nagypontosságú, lineáris, közös-source kapcsolású áteresztőtranzisztoros feszültségszabályzót terveztem. Részletesen bemutatom a kitűzött feladat elkészítésének folyamatát és az elért eredményeket.

Irodalomkutatás során megismerkedtem a feszültségszabályzó áramkörök típusaival, azok fő- és kiegészítő áramköreivel. Elkészítettem a kapcsolás rendszerszintű tervét, valamint meghatároztam a részáramkörök specifikációját. Megismerkedtem a Cadence Virtuoso 6.1.500 integrált áramkör tervezőrendszerrel, melynek segítségével elkészítettem az elvi kapcsolási rajzokat. DC, AC, tranziens, stabilitás és Monte Carlo szimulációk segítségével optimalizáltam azok működését.

A megtervezett kapcsolás három fő funkcionális egységből áll. Az első a folded kaszkód műveleti erősítő, ami az LDO szabályzó hibaerősítőjeként a kimeneti feszültség pontosságáért felel. A második a bandgap referenciaáramkör, ami a szabályzó működése számára szükséges előfeszítő feszültségeket és áramokat szolgáltatja. A harmadik az áramkorlátozás, ami a kimenet rövidre zárásakor csökkenti a terhelő áramot, így megóvja az áramkört a túlterhelésből adódó káros hatásoktól. Megterveztem a teljes kapcsolás fizikai tervét (layout), majd elvégeztem a gyártásba küldéshez szükséges ellenőrzéseket (DRC, LVS).

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.