Nagysebességű FPGA alapú hálózati kártya tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A mai Ethernet hálózatok szinte kizárólag kapcsolt hálózatok, így pont-pont kapcsolatokból épülnek fel. Ahhoz, hogy több eszköz között lehessen kapcsolatot teremteni, egy hálózati eszközre, például switch-re van szükség. Sokszor ezek az eszközök speciális kialakításúak, egyedi igényeknek kell megfelelniük.

A diplomatervezési feladatom egy speciális, nagysebességű FPGA alapú Ethernet switch tervezése volt, amely a csomagokat VLAN tagek alapján továbbítja. A feladat magában foglalta a nagysebességű Ethernet hálózatok megismerését, a switch-ek megvalósítási lehetőségeinek feltérképezését, az FPGA áramkör megtervezését és tesztelését, végül pedig a dokumentáció elkészítését.

A megtervezett switch szimuláció alapján képes a csomagokat kis késleltetéssel továbbítani. Az útvonalat a VLAN tag alapján választja meg. A switch AXI4-Stream buszokon keresztül kapcsolódik a MAC egységekhez. Néhány tulajdonsága paramétereken keresztül állítható, mint például a portjainak száma, vagy a memóriájának mérete.

A dolgozat első felében a nagysebességű Ethernet hálózatokat és a switch-eket ismertetem. A második felében pedig a megtervezett switch-ről és annak teszteléséről írok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.