Nagysebességű cellás mobilhálózatok forgalom menedzselése PCRF segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Do Van Tien
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkra a hordozható eszközök a mindennapi életünk részévé váltak. A mobil eszközök elterjedésével, illetve a negyedik generációs mobil hálózatok bemutatásával, rohamosan megnövekedett a rádiós hálózatok forgalma. Az új technológiák feltörekvésével egyre rohamosabban kezdtek terjedni a különböző peer-to-peer szolgáltatások (VoIP, torrent alkalmazsok), melyek nem csupán forgalommenedzselési, de jogi szempontból is igen aggályosak egy szolgáltatóra nézve. Többek között ilyen és hasonló problémákra mutatták be a 3GPP tervezői a PCRF-et (Policy Charging and Rule Function), mely egy olyan multifunkcionális eszköz, amely képes egy időben változatos szabályrendszereken keresztül menedzselni a hálózatot, illetve a számlázási feladatokat elvégezni.

Dolgozatomban egy olyan rendszert mutatok be, mellyel a szolgáltatók hatékonyan valós időben képesek kiszűrni a peer-to-peer, azon belül a torrent forgalmat, mely által értékes erőforrások, ezzel együtt komoly költségek takaríthatóak meg. Mindemellett az átlag felhasználó javára is válik, hiszen a komoly forgalmat generáló felhasználók nem lopják el előlük a sávszélességet.

Munkám során részletesen bemutatom, hogyan épül fel egy ilyen hálózat, hogyan valósítható meg, milyen építőkövei vannak a feladat elvégzéséhez szükséges szabályrendszernek, illetve, hogy milyen interakciókon keresztül megy végbe a szabályozás. Az általam bemutatott megoldás, a felhasználói igényeket is kielégítve képes dinamikusan engedélyezni, vagy szűrni az áthaladó nemkívánatos forgalmat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.