Nagysebességű forgalomgenerátor rendszer FPGA-alapú TCP implementációjának bővítése és optimalizációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

FPGA (Field Programmable Gate Array) alapú eszközöket előszeretettel alkalmaznak hálózati eszközökben, melyek segítségével időkritikus és hardveres gyorsítást igénylő feladatokat lehet megoldani.

A szoftver-alapú, 10Gbit/s sebességű forgalomgenerátor alkalmazás (SGA-TG) képességei a TCP terén korlátosak voltak, a torlódás-vezérlési algoritmus nem támogatta a szelektív nyugtázást, illetve a forgalomgenerátor futtatásához szükséges ARP protokoll-támogatás hiányzott. Feladatom ennek a forgalomgenerátor alkalmazásnak az optimalizációja és bővítése volt a fent említett hiányosságok VHDL nyelven történő implementálásával.

A munkám során megismerkedtem a szoftver alapú forgalomgenerátor működésével, megvalósítottam a ARP protokoll támogatást, illetve a TCP protokollhoz egy működő, de nem teljeskörű szelektív nyugta támogatást. Az elkészült ARP támogatást és a torlódásvezérlés optimalizációját szimulációkkal és teszteléssel verifikáltam. A fejlesztések segítségével sikerült elérnem, hogy a forgalomgenerátor képes legyen más hálózati eszközökkel kommunikálni, illetve nem ideális összeköttetések esetén hatékonyabban, kevesebb hálózati erőforrást használjon fel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.