Nagysebességű szállítási protokollok teljesítményelemzése laboratóriumi környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sonkoly Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Manapság az információs technológia rendkívül gyors fejlődésének köszönhetően az Internet is nagyon sokat változott. Egyre nagyobb átviteli sebességek érhetők el a hálózatokon, ezzel megkönnyítve az adatok áramlását egyik végponttól a másikhoz. Az ilyen nagysebességű környezetek olyan torlódásvezérlési algoritmusok létezését igénylik, amelyek képesek eleget tenni a megnövekedett követelményeknek. Mivel a hagyományos TCP már nem képes erre, mert nem tudja kihasználni a rendelkezésre álló hálózat kapacitását, így új verziókat találtak ki, amelyek átvehetik a TCP Reno szerepét napjaink hálózataiban.

Munkám során először tanulmányoztam a nagysebességű hálózati környezetekhez javasolt fontosabb szállítási protokollokat, szakdolgozatomban pedig be is mutatom azokat, amelyek a jelenlegi Linux kernelben elérhetőek és jelentőséggel bírnak (Scalable, BIC, CUBIC, HighSpeed, Westwood, Vegas). Ezt követően megismerkedtem a Dummynet hálózatemulátor programmal, amelyet a teszthálózati mérések során elterjedten használnak, majd pedig olyan laboratóriumi környezetet alakítottam ki, amelyben a végpontok Linux operációs rendszert futtató számítógépek, és azokon a különböző TCP verziókat tetszőlegesen lehet kapcsolgatni. Így a Dummynet segítségével tetszőleges hálózaton, többféle TCP kommunikációt tudtam folytatni. Ezután terveztem három konkrét topológiát és azokhoz forgalmi helyzeteket, amelyekben az egyes nagysebességű TCP variánsokat tudtam vizsgálni hatékonyság és igazságosság szempontjából. Végül pedig elemeztem a kapott eredményeket.

Szakdolgozatomat a kapott mérési eredmények összefoglalásával és a munkám folytatásának majdani lehetőségeivel zárom le.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.