Nagyteljesítményű döntéstámogató megoldás fejlesztése SAP HANA környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

A szakdolgozatom feladatai között szerepelt, hogy mutassak be néhány felhő alapú adatbázis kezelő rendszert, készítsek egy ingatlanok értékének megbecsülésére alkalmas szoftvert, a létrehozott adatbázist adaptáljam egy felhő alapú rendszerbe és végezzek a teljesítménnyel kapcsolatos méréseket.

Dolgozatom elkészítése során megismerkedtem három felhő alapú adatbázis kezelési megoldással. Az egyes rendszerek felépítését és komponenseit részletesen tanulmányoztam.

Az ingatlan értékbecslő alkalmazásomat .NET környezetben C# nyelven készítettem el. A programom alkalmas nagyszámú ingatlan adatainak letöltésére, majd az információkból képes felépíteni egy adatbázist. Az alkalmazást úgy implementáltam, hogy legyen lehetőség arra, hogy, például minden nap este 9 órakor letöltse az első 5 találati lapra felkerült ingatlanok adatait.

A programom által kalkulált értékek egy véletlenszerűen megválasztott tanulóhalmaz alapján kerülnek meghatározásra. Az értékbecslő átlagos tévedése 2-3%, de ez az érték attól is függ, hogy a felhasználó milyen szűkítési paramétereket ad meg. A becslés például sokkal pontosabb, ha 20 és 25 millió közötti ingatlanokra futtatjuk, mint abban az esetben, mikor például valamennyi budapesti tégla építésű ingatlan értékét akarjuk megbecsülni. Dolgozatomban bemutattam néhány továbbfejlesztési lehetőséget, melyek segítségével az értékbecslő pontossága tovább növelhető.

A teljesítménynövelés érdekében az adatbázist felmásoltam az általam választott in-memory adatbázis kezelőbe, a SAP HANA-ba. A becsléshez szükséges metódusokat a felhőben is implementáltam, így össze tudtam hasonlítani a két adatbázis kezelő teljesítményét. Létrehoztam egy absztrakt modellt, amit mérési eredményekkel validáltam, a két rendszer teljesítménye közötti különbséget kimutattam. Azt tapasztaltam, hogy bizonyos műveletek elvégzése esetén közel tízszeres teljesítményjavulást is el lehet érni a HANA használatával, de egyes műveletek, mint például a bonyolult matematikai számítások elvégzése során az MS-SQL adatbázis kezelő rendszer volt a gyorsabb.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.