Nagyteljesítményű konvencionális és szupravezetős transzformátor összehasonlító elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vajda István
Villamos Energetika Tanszék

Az elektromosság behálózza világunkat. Az ellenállásmentes vezetés lehetősége régóta izgatja az emberiséget. Mióta 1911-ben Heike Kamerlingh Onnes felfedezte a szupravezetés jelenségét, az ellenállásmentes vezetést számtalan formában próbálják hasznosítani a mérnökök. Mint fejlődésben lévő iparág, küzdeni kell néhány hátulütővel, mint például a magas anyagköltségek és az alacsony hőmérséklet igény. 1987-ban a szupravezetés területén újabb áttörés történt, amikor felfedezték a 90 K feletti kritikus hőmérséklettel rendelkező második generációsnak nevezett kerámia szupravezetőket.

Második generációs szupravezetőket felhasználva, a szakdolgozatomban egy Magyarországon elterjedt 25 MVA-es alaphálózati transzformátort mintaként véve megtervezem ennek a szupravezetős ekvivalensét. A referenciaként választott konvencionális és a megtervezett szupravezetős verziót összehasonlítom méret, veszteségek és költségek szempontjából. Az összehasonlítás eredményeként levonom a következtetést a szupravezetők transzformátoros alkalmazásának jelen állásáról.

A tervezés során olyan transzformátort tervezek, amely a zárlati előírásokat a konvencionális transzformátoroknál megszokott módon teljesíti. Konklúziómban kitérek a szupravezetők tulajdonságainak egyéb módokon történő felhasználására a zárlati előírások teljesítése érdekében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.