Nagyteljesítményű transzformátorok szigetelésrendszere és annak állapotfelmérése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vajda István
Villamos Energetika Tanszék

Az erőátviteli transzformátorok a villamosenergia-rendszer egyik legértékesebb és legfontosabb elemének számítanak. A magas ár miatt hosszú távú befektetésről van tehát szó. Így aligha kell hangsúlyozni a szigetelésrendszer fontosságát.

A dolgozat fő témája a nagyteljesítményű transzformátorok szigetelésével foglalkozik. Először a transzformátor működésének elméleti alapjait ismerteti, majd az alkalmazott szigetelőanyagokat és a szigetelések vizsgálatának lehetőségeit.

A gyakorlati rész egy aktuálisan futó projektbe kapcsolódik be. A rendelkezésre álló tervek alapján végzi el a szigetelésrendszer villamos szilárdságának vizsgálatát. Ehhez a modern tervezés során alkalmazott végeselem-módszer van segítségül hívva.

A tekercskivezetés környezetében több síkbeli modell kerül megvizsgálásra két program segítségével. A háromdimenziós állványmodell és a tekercs szigetelési rajz felhasználásával egy térbeli modell is megalkotásra kerül, ezáltal a különböző szimulációk eredményei összehasonlíthatóvá válnak.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.