Nagyteljesítményű univerzális műterhelés tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Viktor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az Energom Electronic Kft. feszültségforrások és feszültség átalakítók rendkívül széles skáláját forgalmazza, például akkumulátorokat, invertereket, tápegységeket, a nyomtatott áramkörbe ültethető 1W-os moduloktól a több kW teljesítményű ipari eszközökig – a vásárlók köre a hobbi felhasználóktól a bankszektorig terjed. Az ott végzett munkám fontos része ezen termékek tesztelése.

Egyrészt egy új termék bevezetése előtt a gyártóval együttműködve alapos tesztelésre kerül sor, ellenőrizzük a termék paramétereit, ezek változását különböző körülmények között, a gyártási szórást, a releváns szabványoknak való megfelelést, felderítjük az esetleges tervezési hibákat és néhány esetben módosítást is kérünk a gyártótól. Főleg az olcsóbb termékeknél gyakori, hogy a gyártó a termék dokumentációját hanyagul kezeli, az ott leírt paraméterek nem minden esetben felelnek meg a valóságnak, így ezek a termékek veszélyeztethetik a cég jó hírnevét. Az alsóbb szegmensbe tartozó legyártott termékeket mintaszerűen teszteljük, a felsőbb kategóriás termékek esetében viszont minden egyes forgalmazott eszköz bemérésre kerül, melynek célja a gyártási hibák felderítése.

Másrészt felhasználói reklamáció esetén is alapos vizsgálat szükséges a hiba megállapítására, esetleges javítás után a megbízható működés ellenőrzésére. Különösen akkumulátorok esetén gyakori, hogy a nem megfelelő kezelés és tárolás miatt a garanciális idő lejárta előtt erősen csökkent kapacitású terméket kapunk vissza, valamint nem ritka a helytelen bekötés miatti tápegység meghibásodás sem.

Egy ilyen munkahelyen naponta többféle, egymástól akár jelentősen eltérő teljesítményű és feszültségű eszközt kell vizsgálni, így ezek megterhelése nem egyszerű feladat. A nagyteljesítményű potenciométerek használata nem praktikus, helyette nagyszámú, különböző ellenállású teszteszközre van szükség a különböző paraméterű feszültségforrások vizsgálatához. Ezenkívül a laborkörnyezet gyakori változtatása is szükséges, amely a felhevült terhelésekkel kényelmetlen feladat, valamint csak statikus tesztekre van lehetőség.

Erre a problémára adnak megoldást az elektronikus műterhelések. A kisebb teljesítményű terhelések már 100 dolláros áron elérhetőek, de a nekünk szükséges több kW-os gyártmányok ára horribilis, így egy saját eszköz fejlesztése mellett döntöttünk először saját részre, majd sikeres projekt esetén megvizsgálnánk a piacra lépés lehetőségeit. Az eddigi legnagyobb teljesítményű telephelyen kívüli tesztünk 12kW terhelést igényelt és több órán át tartott – ekkora hordozható műterhelést egyáltalán nem találtam a piacon.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.