Nagytranszformátorok bekapcsolási áramlökésének csökkentése: az üzemi módszerek számítógépi szimulációja

OData támogatás
Konzulens:
Prikler László
Villamos Energetika Tanszék

Összefoglaló

Nagy erőátviteli transzformátorok bekapcsolási áramlökései mechanikailag károsíthatják a tekercseléseket és indokolatlan védelmi működéseket is okozhatnak. Több vezérelt kapcsolást alkalmazó módszer is létezik a jelenség megszüntetésére vagy mérséklésére.

A remanens fluxusnak rendkívül fontos szerepe van a kapcsolási folyamatban. Az áramlevágási karakterisztika és vizsgált hálózat által tartalmazott kábel hosszúsága is vizsgálatok tárgya. Ezen dolgozat legfontosabb célja, hogy feltárja milyen befolyással vannak ezek a paraméterek a remanens fluxusra.

Ezen felül még szeretném tesztelni, melyik fluxusmintázatok hasznosak egy sikeres bekapcsolási módszer számára, és melyek kevésbé hatékonyak. Végül pedig összehasonlítom a szimulációim eredményeit korábban végzett mérések adataival.

A dolgozat elkészítésével egyben demonstrálom az ATP-EMTP programcsomag használata közben elsajátított képességeket. A szimulációk megszerkesztése során megtanultam hatékonyan használni a MODELS programozási nyelvet, és a szimulációk eredményét át tudom helyezni Excel file-ba.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.