Nagytranszformátorok meghibásodásainak HGA kiértékelése Fuzzy logic felhasználásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Összefoglalás

A villamosenergia-ellátás jelentősége az utóbbi évtizedekben jelentősen megnőtt. Nagy hangsúlyt fektetnek ennek minőségére, mely biztosítja a villamos berendezések előírt módon való működtetését. A szolgáltatások üzembiztonsága, illetve a berendezések jobb kihasználtsága érdekében egye fontosabb feladat a villamos ipari berendezések karbantartása, állapotuk ellenőrzése. A diagnosztikai eljárások számos lehetőséget biztosítanak a különböző meghibásodások megelőzésére, illetve azok kiszűrésére.

Alapvető fontosságú, hogy diagnosztika rendelkezzen a berendezésekre jellemző legfontosabb információkkal ahhoz, hogy hatékony segítséget nyújtson a szolgáltatónak, és biztosítsa a fogyasztó elvárásait is. Egyértelmű, hogy nagy igény van egy megfelelő hatékonyságú, korszerű komplex állapotellenőrzési szakértői rendszerre, mely a diagnosztizálás és kiértékelés során figyelembe veszi az előéletet, illetve más, különböző forrásból származó fontos információkat is, és ezeket együttesen, egymásra épülve hasznos eredményekbe öntve tudja visszaadni.

Az általam bemutatott és használt kiértékelő rendszer öt darab diagnosztikai módszer együttes alkalmazásával próbálja a berendezés meghibásodását megállapítani. Ezeken kívül figyelembe veszi a természetes öregedésre jellemző CO2/CO gázarány növekményének alakulását, az egyes jellemző indikátor gázok mennyiségi alakulását, illetve a készülék korábbi életútját is. Az egyes diagnosztikai eljárások a Fuzzy logikán alapszanak, melynek használatával pontosíthatóak a vizsgálati eredmények által szolgáltatott diagnózisok.

A dolgozat végén 15 darab nagytranszformátor HGA eredményei alapján elemzem azok életútjait, és jellemzem a komplex kiértékelő rendszer hatékonyságát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.