Nagytranszformátorok melegedése és hűtése

OData támogatás
Konzulens:
Szabó László
Villamos Energetika Tanszék

A transzformátorok nagyon fontos szerepet töltenek be a villamosenergia-ellátásban, ezért magasfokú megbízhatóságuk elengedhetetlen. A transzformátorok, a működésük közben keletkező veszteségek miatt melegszenek. A nagy hőmérséklet következtében a transzformátorban lévő, olajjal átitatott papír-szigetelés minősége romlik, így idővel nem lesz képes ellátni szigetelő feladatát.

A nagy hőmérséklet és a szigetelésben jelenlévő nedvesség két olyan fontos tényező, amely korlátozza a transzformátorok várható élettartamát, emiatt kell azokat hűtenünk és megakadályoznunk a nedvesség bejutását.

A gyakorlatban a nagytranszformátorok hűtésére hőcserélőket használnak. Ezeket a hőcserélőket hűtésautomatikával vezérlik, amelyek az olaj hőmérsékletét, egyes esetekben pedig a tekercselés hőmérsékletét is figyelik.

A dolgozat bemutatja a transzformátorban lejátszódó hőáramlást, valamint a hőmérséklet szigetelésre és a transzformátor várható élettartamára gyakorolt hatását. Ezt követően megállapítja az optimális üzemeltetési hőmérsékletet.

A dolgozat ismertet néhány mérési eredményt, és a transzformátor várható élettartamának növelése érdekében javaslatot tesz a hűtésautomatika beállítására.

Zárásként pedig becslést ad a többlethűtés okozta többlet üzemeltetési költségekre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.