Nagyvállalati alkalmazásfejlesztési keretrendszer megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

Napijainkban a vállalatoknak erős informatikai háttérre van szüksége, hogy üzleti folyamataikat hatékonyan tudják végezni. Az üzleti folyamatok kialakításához és fejlesztéséhez erős, az adott cég profiljától függő szakmai ismeretekre van szükség. A támogató informatikai rendszerek létrehozása és karbantartása szintén komoly informatikai szaktudást követel meg. E két terület között sok vállalatnál egy szakadék figyelhető meg, holott a versenyképes működéshez szoros együttműködésére lenne szükség.

A probléma nyilvánvalóan komplex, a szerző a diplomamunka során egy áthídalási lehetőséget szeretne több oldalról megvilágítani. Ez a megoldás a modellvezérelt szoftverfejlesztés, amely segítségével egy absztrakt szinten a két terület szakértői együtt tudnak működni.

A dolgozatban az informatikai rendszer ismertetését megelőzően bemutatja a nagyvállalati szoftverkészítési folyamatot egy tágabb nézőpontból is. Ahhoz, hogy ezt a szerző kellő alapossággal meg tudja tenni, bemutatja a vállalati modellek és az informatikai modellek kapcsolatát. Illetve ismerteti, hogy az elkészített rendszer hol és hogyan tud segíteni a vállalatoknak a hatékony alkalmazásfejlesztésben és karbantartásban.

Majd be fog mutatni egy általa készített keretrendszert, ami segítségével komplex üzleti alkalmazásokat lehet egy jól definiált módon készíteni. A keretrendszerben egy modellt kell a szerepkörtől függő részletességgel definiálni, amiből aztán java kód generálható.

A rendszer jobb bemutatása érdekében egy mintaalkalmazás is ismertetésre kerül. Az alkalmazás segítségével nagyvállalati szoftver architektúrák dokumentálása és komponenseinek nyilvántartása lehetséges.

A program eclipseben, a keretrendszer segítségével készül. Adatbázis elérése hibernate segítségével történik, üzleti logikát EJB biztosítják, míg a webes felületet megvalósítása Vaadinban történik. Az elkészült alkalmazás IBM WebSphere Alkalmazásszerveren futtatható.

Informatikai oldalról az általános cél a rendszer megalkotásával kapcsolatosan nem a programozói munka teljes kiváltása kódgenerálással. Tényleges cél, a rutinfeladatok automatizálása, a hibázási lehetőségek csökkentése és egy olyan rendszer megalkotása, amiben a vállalt által definiált architekturális elvek használata egyszerű, ám kötelező.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.