Nagyvállalati informatikai infrastruktúra monitorozása nyílt forrású technológiákkal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ráth István Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban fontos, hogy egy vállalat szolgáltatásai hibamentesen, és kifogástalanul működjenek az év 365 napján. Ennek biztosításához teljes kontrollt kell gyakorolniuk az erőforrásaikon. A kontrollt egy felügyeleti eszközzel, monitorozással érhetik el, és a közel valós idejű adatok alapján megelőzhetnek bármilyen kialakuló hibát. Ugyan csak fontos, hogy a terméktámogatást nyújtó cégek ellenőrizni tudják, hogy a felhasználó rendeltetésszerűen használja-e a terméket, és még a bejelentés előtt lépni tudjanak egy hiba felmerülése esetén.

Az ULX Kft SuliX termékcsaládja iskolai infrastruktúrákat üzemeltet a SuliXerver nevű operációs rendszer segítségével, amit viszont esetenként nem hozzáértő rendszergazdák kezelnek. A cég terméktámogatást nyújt az iskolák számára, és ehhez egy működőképes monitorozó rendszerre van szüksége.

Szakdolgozatom célkitűzése a cégnél lévő Zenoss nevezetű nyílt forráskódú monitorozó eszköz továbbfejlesztése úgy, hogy ágens alapú adatgyűjtést is támogasson, és képes legyen feldolgozni HTTPS protokollon keresztül érkező adatokat is. Másodlagos cél, hogy a rendszer hatékonysága javuljon, és a hálózat terheltsége csökkenjen. Mindezek elérésére egy beépülő modult, egy ZenPack-et kellett elkészítenem. Szakdolgozatomhoz irodalomkutatást végeztem, hogy tágítsam a látóköröm, és átfogó képet kapjak a mai nyílt forrású monitorozó eszközök erősségeiről, és gyengéiről, valamint az adatgyűjtés folyamatáról.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.