Nagyvállalati szolgáltatás monitoring rendszer kialakítása mobil eszköz megjelenítéssel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

Napjaink üzleti elvárásai meglehetősen nagyok az informatikai megoldásokkal szemben. Egy szolgáltatás létrehozásánál, tesztelésénél, majd üzembehelyezéskor rengeteg mindent számításba kell venni. Ha olyan szolgáltatást akar nyújtani egy informatikai cég, melyet szeretné, hogy elfogadjanak, stabilnak tartsanak a felhasználók, akkor biztosítani kell egy bizonyos szintű rendelkezésre állást. Ez lehet kisebb/nagyobb mértékű. Bármelyiket is szeretné elérni egy adott cég arról hiteles információkkal alá kell támasztania, hogy abban megbízzanak a végfelhasználók.

Ilyen rendelkezésre állás ellenőrzésére, gyors szolgáltató oldali reakció biztosítására hoztak létre úgynevezett proaktív monitorozó rendszereket. Mivel fejlődő világunkban egyre elterjedtebb az internet, egyre több helyen képesek elérni egy adott szolgáltatást a felhasználók, emiatt fontos, hogy stabilan bármely időben elérjék és ne kelljen várakozniuk arra. A monitorozó rendszerek segítségével ez biztosítható, hisz erre fejlesztették ki őket. Segítségükkel könnyedén információkat tudunk kinyerni egy adott rendszerről, annak különféle paramétereiről, úgy mint memória, merevlemez, processzor stb. kihasználtságról. Viszont ezek a rendszerek nem csak a fizikai eszközökről tudnak információt közölni, hanem egy-egy, a szerveren futó szolgáltatásról is. Lehetséges úgy felparaméterezni egy monitorozó rendszert, hogy olyan viselkedést produkáljon mint egy felhasználó (pl. bejelentkezés), csak mindezt programozottan. Így az adott rendszert üzemeltetők könnyen tudnak reagálni egy-egy kiugró/problémás esetre.

Irodalomkutatást végeztem, melynek során megismerkedtem a Nagios monitorozó, illetve Splunk logelemző rendszerével, illetve olyan szabványokkal, technológiákkal melyek a diplomamunkám során elkészült infrastruktúra kialakításához voltak szükségesek.

Egy monitorozó rendszer alakítottam ki, mely több rendszerről, logfájlból összegyűjtött informcáiók alapján képes megmondani az egyes szolgáltatások/szerverek állapotát. Mindehhez egy telefonos alkalmazást készítettem, mely probléma esetén akár rögtön is értesíti az üzemeltetőt a problémáról.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.