Nagyvállalati vékonykliens környezet kialakítása Windows platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

Üzlettől megfogalmazott igény szerint egy olyan környezetet kell kialakítani, amelyből a felhasználók könnyen tudnak különböző környezeteket, terminálszervereket, programokat elérni, elindítani. Minden jelenlegi hardware-rel és szoftverrel kompatibilis legyen, ne kelljen hozzá semmilyen erőforrást venni, sőt a leggyengébb p4-es számítógépeken is elfusson. Felhasználók számára a mindennapi munkavégzést ne nehezítse meg, sőt, a könnyebb munkavégzést támogassa! A helpdesk részére biztosítson olyan alkalmazást, mellyel segítheti a felhasználók támogatását.

Az üzleti igény specifikációja alapján három nagy részre bontottam a megvalósítandó feladatokat:

• vékonykliens környezet kialakítása

A jelenlegi vastagklienses környezetet átalakítottam vékonyklienses környezetre, mely a felhasználókat bekorlátozza ugyan, mivel nem tud elindítani semmi mást, csak amihez joguk van, és az általam írt alkalmazás engedélyez, viszont ezzel együtt sokkal egyszerűbb a kezelése is, átláthatóbb, és letisztult.

• alkalmazás elkészítése felhasználók számára

A vékonykliens környezetre írt alkalmazás, melyet ThinShell-nek neveztem el biztosítja a felhasználók számára az egyes alkalmazások, terminál szerver elérését. Egyszerű, letisztult felületet kapott, a felhasználóknak betanítás nélkül odaadható, és használható. Pár extra funkciót is kapott, melyek a beállítások menün belül érhető el, mint például felhasználóról, számítógépről pár információ (felhasználónév, számítógépnév, mac address, ip cím). A felhasználó innen állíthatja az alkalmazás méretét, tetszés szerint állíthat feliratot a gombok alá, illetve az operációs rendszer hangját is állíthatja.

• alkalmazás elkészítése támogatók számára

A ThinShell program, illetve a vékonykliens támogatására írt alkalmazás, melyet ThinShell DB Viewer-nek neveztem el, a helpdesk, illetve a dekstop support munkáját segíteni. Az alkalmazással lekérdezhető a ThinShell program által adatbázisba generált log, statisztika, profile táblák, melyek megkönnyítik az információkhoz jutást a szakmai támogató kollégák számára távolról anélkül, hogy a felhasználónak bármit is mondania kellene, például a számítógép MAC címe.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.