Nanogrid tervezése iroda- és oktatási épületbe

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

A diplomatervem elkészítése során a feladatom egy több, egymástól független nanogird-ekből álló hálózat megvalósíthatóságának vizsgálata volt egy irodai- és oktatási létesítmény épületvillamossági tervezésének keretein belül.

A dolgozatomban először bemutattam, hogy mit tekintünk nanogrid-nek, a főbb innovatív elképzeléseket a smart grid-ek ezen területének technológiájáról, illetve a jövő elektromos hálózatának és annak fejlődésének főbb irányelveit. Felmértem a létesítmény villamos energiaigényét, majd ezek alapján megvizsgáltam a lehetséges megoldásokat az energia termelésére és tárolására, úgy hogy az épület üzemeltetése minél inkább fenntartható legyen. Itt kitértem a technológiai megvalósításokra is, vázolva több különböző opciót.

A megfelelő összehasonlíthatóság céljából megterveztem hagyományos módon is a létesítmény villamos hálózatát. Ez magában foglalja a belső és külső világítási rendszer, illetve annak vezérlésének tervezését, a kábelhálózat és a védelmi berendezések méretezését. A konvencionális hálózati elemek kiválasztása és méretezése az azokra vonatkozó, aktuálisan hatályban lévő szabványok alapján történt. A munkám során a különféle megoldások megjelenítéséhez az alaprajzi elrendezésekről és az elosztó berendezésekről rajzokat készítettem.

A tervezésnél a célom az volt, hogy mind a konvencionális, mind a nemkonvencionális hálózati elemeknél a legmodernebb megoldásokat használjam, hogy a koncepcióterv magas műszaki színvonalat képviseljen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.