Nanorészecskékre rögzített biomolekulák vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ender Ferenc
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Dolgozatom egy olyan Lab-on-a-Chip (LoC) eszköz tervezéséhez és megvalósításához kapcsolódik, mely a későbbiekben lehetőséget nyújthat egy örökletes betegség, a fenilketonúria (PKU) diagnosztizálására.

A chip működése egy enzimreakción alapszik, amely során a fenilalanin ammónia-liáz (PAL) L-fenilalaninból fahéjsavat állít elő ammónia elimináció révén. Az enzimmolekulák bejuttatása a chip mikrocsatornáiba mágneses nanorészecskék segítségével történik. A mágneses nanorészecskék alkalmazása egyre szélesebb körben terjed az orvosbiológiában mind in vitro, mind in vivo. Az élő szervezetben mágneses tulajdonságuknak köszönhetően kiválóan alkalmasak MR kontrasztanyagnak, célzott terápiában gyógyszerhordozónak, illetve tumoros betegségek terápiájára (hipertermiás kezelés). A mágneses nanorészecskék rendkívül népszerűek a mikrofluidikában is. Alkalmazási területük általában a molekuláris biológia és az immunoassay-k, ahol az egyes reakciókomponensek elválasztására, illetve hordozóként szolgálnak.

Diplomamunkám során a rögzítetlen és a rögzített PAL enzim aktivitását az L-fenilalanin eliminációs reakciójában teszteltük. A reakció során a fenilalaninból fahéjsav keletkezik, melynek abszorbanciája UV-VIS spektrofotométerrel mérhető. Kalibrációt követően spektrofotometriás méréseket végeztünk mérőcella aljára csapdázott MNP-PAL réteg aktivitásának vizsgálatára. Összehasonlítottuk a rögzítetlen és a nanorészecskére rögzített PAL enzim hőmérsékletfüggését, továbbá aktivitásukat különböző molekulatömegű és mennyiségű PEG jelenlétében. Végül LoC környezetben végeztünk méréseket a korábban kapott eredményekre alapozva.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.