Napelemek és szélerőművek optimális üzemeltetési körülményeinek vizsgálata különböző alkalmazási példákon bemutatva

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Péter
Villamos Energetika Tanszék

A dolgozatban bemutatásra kerül a nap- és szélerőművek működési elve, a fizikai alapoktól kezdve, a jellemző mérhető és származtatott mennyiségeken át egészen a hálózati szintű megvalósításig.

Mindkét típusú energiatermelőre jellemző, hogy a róluk levehető teljesítményt a környezeti jellemzők valamint az időjárási viszonyok erősen befolyásolják. A folyamatos és gyakran előre nem jelezhető teljesítményváltozások megkövetelik egy hatékony optimális munkapont-kereső szabályozás alkalmazását. Ezen MPPT algoritmusok logikájának és működésének ismertetése mellett szimulált vagy mért eredményekkel támasztjuk alá az alkalmazásuk legitimitását, valamint összehasonlítjuk a különböző algoritmusok hatékonyságát a fontosabb jellemzőik alapján.

A megismert termelők és szabályozók a gyakorlatban rendkívül változatosan felhasználhatóak, akár közösen, hibrid rendszerbe integrálva különböző kiegészítő generátorok és energiatároló rendszerek alkalmazásával, akár egyedi energiaforrásként. A dolgozatban bemutatásra kerül három villamos mintahálózat – egyedülálló szélerőmű sziget üzemben, hibrid rendszer szélerőművel, naperőművel és üzemanyagcellával mint helyi terhelés és központi elosztóhálózat energiaellátója, ill. naperőmű hálózati üzemben - részletes felépítése, működési elve és szabályozása. Az energiatermelés és a hálózat működésének főbb jellemzői mérési és szimulációs eredmények alapján is vizsgálatra kerülnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.