Napelemek szennyeződés miatti hatásfokromlása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Raisz Dávid Márk
Villamos Energetika Tanszék

Az utóbbi évtizedek energiapolitikájának hála egyre több megújuló energiaforrást használnak világszerte. A tavalyi évben 59 GW új napelemes kapacitást helyeztek üzembe a Földön. A fotovoltaikus rendszerek elterjedésével előtérbe kerültek e rendszereknél jelentkező negatív hatások. Napelemes rendszerek esetében a szennyeződések miatti hatásfokromlás az egyik legjelentősebb termeléscsökkentő tényező.

Dolgozatomban bemutatom a szennyeződések lerakódását befolyásoló tényezőket, a különféle szennyezések termeléscsökkentő mértékét, és más-más napelemfajták szennyeződésekkel szembeni viselkedését.

Három helyszín mérési adatait elemzem. A Műegyetem V1 épületének tetején található napelemes rendszer valamint két magyarországi napelempark esetét vizsgálom. Az egyik park 2015-ben Berettyóújfalun létesült 495 kW-os, a másik egy 2013-ban Kisteleken 500 kW-os üzembe helyezett naperőmű. A parkok teljesítményanalízise során összegyűjtött napi adatokat felhasználva megalkotok egy termelési modellt, amely a mért adatokat (besugárzás, cellahőmérséklet, külső hőmérséklet), valamint a panelek sajátosságait figyelembe véve megbecsüli a termelést.

Legvégül bemutatom és mérlegelem az egyes tisztítási eljárásokat, illetve megkísérlek javaslatot tenni egy optimális tisztítási időpontra a vizsgált napelemparkok esetében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.