Napelemek termelésének vizsgálata meteorológiai paraméterek függvényében

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hartmann Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A napelemes termelés napjainkban egyre jobban meghatározza a villamosenergia-rendszer üzemeltetését. Előrejelzések szerint a fotovoltaikus rendszerek száma a jövőben is növekedni fog, ezzel együtt a napelemek költségei további csökkenést mutatnak.

A napelemes termelés sztochasztikus viselkedése miatt rendkívül fontos a termelés nyomon követése, a napelemes termelési adatok és az ahhoz kacsolódó napsugárzás és időjárási tényezők vizsgálata. A fotovoltaikus termelés viselkedését befolyásoló tényezők, mint például a globális sugárzás és a hőmérséklet vizsgálata nemcsak a termelésre gyakorolt hatás elemzésére alkalmasak, hanem nagy segítséget nyújtanak a termelésbecslésben is. A fotovoltaikus termelés előrejelzése rendkívül fontos, nemcsak a rendszerirányítók számára nyújt hasznos információkat, de az akkumulátoros energiatárolás révén a háztartási méretű kiserőművekkel rendelkező fogyasztók teljesítményszabályozásának hatékonyságát is növelheti.

Bár jelenleg még csak napfogyatkozás esetén tapasztalhatunk rendkívül magas gradiensértékeket a fotovoltaikus termelés alakulásánál, ez a későbbiekben meg fog változni: a jövőben a 2015. március 20-ai napfogyatkozáskor tapasztaltakkal közel azonos nagyságú teljesítménygradiens már normál időjárási körülmények között is fel fog lépni.

A dolgozat a globális, direkt és szórt sugárzás, valamint a hőmérséklet termelést befolyásoló hatásáról, a termelésbecslési eljárások bemutatásáról és alkalmazásáról, a 2015 tavaszán lezajlott részleges napfogyatkozás hatásairól szól. A legfontosabb eredmények közé tartozik a többváltozós lineáris regresszióval becsült órás előrejelzés –a többi eljáráshoz képest – kis hibája, a vizsgált két naperőmű esetében a hiba százalékos értéke 5,12%, illetve 1,48% volt. A vizsgálatok szignifikáns részét képezi a napfogyatkozás összehasonlítása egy felhős nappal: az elemzések során a gradiensértékek összevetése, a napsugárzás hatására történő teljesítményváltozás késleltetési idejének kiszámolása, a globális sugárzás és komponenseinek vizsgálata mutatja meg a lényeges különbségeket a két nap között.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.