Napelemek villámvédelmi rendszere

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szedenik Norbert
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban az energiaellátásban egyre komolyabb szerepet kap az úgynevezett zöld energia és a hozzá kapcsolódó energiatermelés. Kiváló példa az ilyen rendszerekre a szélerőművek alkalmazása, a geotermikus energia kihasználása, valamint a napelemek előállítása és használata. A napelemekkel történő energiatermelés az utóbbi években egyre inkább elterjedt, ugyanis a technológiai fejlődésnek köszönhetően a napelemek előállítása egyre kevesebb költséget jelent, így jóval olcsóbban állíthatunk elő segítségükkel energiát. Régebben a napelemek előállítási költsége jóval magasabb volt és csak nehezen tudta felvenni a versenyt a régebbi bevált energiatermelési módszerekkel.

A napelemek jellemzően az épületek tetején, valamint nagy nyílt területeken helyezkednek el és éppen ezért fokozott veszélynek vannak kitéve a villámcsapásokkal szemben, éppen ezért esetükben elengedhetetlenül szükséges a megfelelő villámvédelmi rendszer kiépítése. A primer villámvédelem szempontjából a napelemek esetében megjelennek olyan jelenségek, amelyek más esetekben nem annyira jelentősek vagy éppen nem is jelentkeznek. Ezek közül az egyik legfontosabb a villámvédelmi felfogók árnyékoló hatása. Abban az esetben, ha egy felfogó árnyékot vet a napelemre, azzal könnyen hozzájárulhat az adott napelem panel meghibásodásához, nem is beszélve az energiatermelés csökkenésével járó gazdasági költségekről.

A napelemek esetében a szekunder villámvédelemben is megjelennek olyan plusz elemek, amelyekre fontos egy kis időt fordítani. Ilyenkor érdemes figyelembe venni, hogy a napelemek rendelkeznek egyrészt egy váltóáramú kimenettel, ugyanakkor egy egyenáramú bemenettel is és éppen ezért rendkívül a fontos a megfelelő túlfeszültségvédelmi eszközök kiválasztása és alkalmazása.

Ezen dokumentum célja, hogy áttekintse azokat az alapvetően fontos ismereteket, amelyek szükségesek egy napelemes rendszer teljes villámvédelmi rendszerének megtervezéséhez, valamint bemutassa azokat a különleges jelenségeket, amelyekkel a napelemek esetében számolni kell, illetve, hogy egy példa segítségével illusztrálja hogyan néz ki a gyakorlatban egy ilyen rendszer villámvédelmének kialakítása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.