Napelemes inverter tervezése és irányítása DSP-vel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Balogh Attila
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Feladatom egy 600W névleges teljesítményű napelemes inverter tervezése és megvalósítása.

A készülék bemenetére három darab 200W-os napelem csatlakoztatható. A berendezés képes a napelem által leadott ingadozó feszültségből 50 Hz frekvenciájú, 24V-os effektív értékű váltakozó feszültséget előállítani.

A konverter fő részei a boost konverter, amely egy kapcsolóüzemű tápegység, feszültségnövelő DC/DC átalakító, második fő része az akkumulátor egység, amely a szigetüzemű működést támogatja, majd következik a hídkapcsolású inverter, amely előállítja az 50Hz frekvenciájú 24V-os váltakozó feszültséget. Utolsó részegység egy LC szűrő, amely a kapcsolófrekvenciás összetevőket szűri ki a kimeneti jelből.

Az első feladatom a kapcsolási rajz megtervezése, a megfelelő alkatrészek kiválasztása. Következő lépésben a nyomtatott huzalozású lemezek layout tervének elkészítése történik, amelyet a készülék összeszerelése követ. Végül a beágyazott szoftver megírása következik, illetve a berendezés élesztése és tesztelése.

A kifogyóban lévő fosszilis energiaforrások magas ára és környezetszennyező mivoltuk alapozza meg a megújuló energiaforrások térnyerésének szükségességét. A napenergia is egy ilyen tiszta, megújuló energiaforrás. Korábbi tanulmányaim során már foglalkoztam napenergiával egy napkollektoros rendszer vezérlésének megtervezése kapcsán. Szerettem volna folytatni ezt a témát, így került a választásom a napelemes rendszer vezérlésének megismerésére és tervezésére.

Célom a megújuló energiaforrásokkal való részletes megismerkedésen túl a teljesítményelektronikában történő elmélyülés.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.