Napelemes kiserőmű hallgatói mérésének előkészítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dán András
Villamos Energetika Tanszék

Globális és európai szinten is egyre nagyobb hangsúlyt kap a megújuló energiaforrások energiapolitikai szerepének növelése. Hazánkban a megújuló energiatermelés egyik dinamikusan növekvő szeletét adják a naperőművek, ezen belül is azok a napelemes kiserőművek, amelyek képesek a közcélú villamos hálózatra történő betáplálásra. Növekvő elterjedtségük révén működésük és hálózati kihatásaik vizsgálata mára már nyilvánvalóan nélkülözhetetlenné vált.

Egy ilyen rendszer, a Villamos Energetika Tanszéken megvalósított, napelemekből álló, villamos hálózatra visszatápláló kiserőmű hallgatói mérésének előkészítése szakdolgozatom témája.

Az előkészítés két folyamatból áll: egyrészt a méréshez szükséges műszerek kiválasztásából, és a teljes rendszer műszaki leírásából, másrészt a hallgatói mérés elméleti megalapozásából és egy lehetséges mérési útmutató elkészítéséből. A szakdolgozat fontosabb fejezetei is ehhez igazodnak.

Az „Elméleti összefoglaló” részben a kiserőmű felépítéséhez, és a hallgatói méréshez tartozó elméleti alapokat összegzem. Itt teszek javaslatot az egyes mérési feladatokra is, a különböző mérőműszerek szükségességét is itt állapítom meg. A „Műszerezés” fejezetben a kiserőmű alkotóelemeit, valamint a működésének vizsgálatára szolgáló mérőberendezéseket mutatom be. Az egyes mérőműszerek leírása mellett a kiválasztásnál játszott főbb döntési szempontokat is ismertetem, az ehhez szükséges elméleti alapokat röviden összefoglalom. Végezetül a műszerezési és elméleti szempontból is előkészített rendszer konkrét hallgatói méréseire teszek javaslatot. Ezt a „Hallgatói mérési útmutató” fejezetben teszem meg, ami formájában is megőrzi a hallgatóság által megszokott mérési útmutatókat, így a későbbiekben egy ténylegesen megvalósított, tantervbe épített mérési alkalom segédleteként is használható. Dolgozatomhoz mellékletként egy mintajegyzőkönyvet is csatoltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.