Napelemes kiserőmű hálózati hatásainak vizsgálata a DIGSILENT Power Factory szoftverrel

OData támogatás
Konzulens:
Prikler László
Villamos Energetika Tanszék

A napelemek felfedezése a XIX. század végére tehető, azonban a széleskörű elterjedésük csak az elmúlt két évtizedben történt, ami sokban köszönhető annak, hogy Németország élre állt a megújuló energiaforrások kihasználásában, így jelentős felvevőpiac lett. A növekvő kereslettel az árak is csökkenésnek indultak. Az első generációs szilícium alapú napelemek uralják ma a piacot, mivel kifejlett háttérrel már tömeggyártásban vannak. Az elmúlt évtizedben a napelem árak jelentős csökkenése a beépített kapacitás hasonló mértékű növekedésének köszönhető.

A napelemes rendszerek háztartási méretben is egyre jobban terjednek, ami hatással van a közcélú elosztóhálózatra, amire vonatkozó előírásokat az elosztói engedélyesnek kell betartania. Jelenleg a pillanatnyi termelés és fogyasztás kiegyenlítésére a hálózatot használják tárolónak, így a rendszerek tervezésénél általában az éves energiamérleg kiegyenlítése a cél.

Dolgozatomban bemutatom a különböző technológiákat és a piaci viszonyokat, majd kitérek a háztartási méretű kiserőművek magyarországi szabályozására. A közcélú elosztóhálózatra tápláló napelemes rendszerek hatását szimulációs környezetben (DIGSILENT Power Factory) vizsgálom, ahol egy ismert transzformátor körzet feszültség és veszteség viszonyait mutatom be különböző fogyasztói és betáplálási profilokra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.