Napelemes rendszer és energiatárolás illesztése kereskedelmi és ipari fogyasztókhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hartmann Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A megújuló-energiaforrások felhasználása sok esetben még gyerekcipőben jár, de a technológiák folyamatos fejlődésével, és az egyre elérhetőbb árakkal az ilyen energiaforrások is versenyképesek lehetnek a piacon, környezettudatossági szempontokat figyelembe véve pedig mindenképpen megéri elgondolkodni ezeken, mint lehetséges alternatívákon, akár a közüzemi hálózat által szolgáltatott energia kiegészítéseként is.

Az ipari fogyasztók részben a nagyobb összfogyasztás, részben pedig a terhelési görbe eltérő jellege miatt a hálózatra csak igen ritkán táplálnak vissza, kihasználtságuk és megtérülésük a lakossági rendszerekétől eltérő képet mutat. A dolgozatomban célom az, hogy megvizsgáljam, milyen peremfeltételekkel lehetséges és érdemes napelemet telepíteni kereskedelmi és ipari fogyasztókhoz, illetve hogy energiatároló eszközök alkalmazása javíthatja-e a rendszer működésének hatékonyságát. Ehhez egy létező ipari létesítmény fogyasztási adatait elemzem különféle szempontok alapján, majd ezen adatok alapján teszek ajánlatot megfelelő méretű, minél kedvezőbb megtérülésű napelemes rendszerek megvalósítására energiatároló alkalmazásával, vagy anélkül.

Az elemzés során a fogyasztó egy tipikus hetének adatait állítottam elő, mely szerint általában 700-1300 kW körüli fogyasztása van a létesítménynek, majd ezen fogyasztási minta alapján méreteztem a rendszert. Az energiatároló nélküli méretezéskor a cél az volt, hogy a fogyasztást ne haladja meg a napelemek pillanatnyi termelése a nap egyik időpontjában sem. Ekkor 1 MWp napelem telepítése elegendő, így a 416 millió forintos rendszer a 25. évben 688 milliós megtérülést hozhat. Energiatároló és visszatáplálás megengedésével a különböző időszakok energiaigényének fedezése volt a cél, így nagyobb 3-5-szörös rendszerméreteket kaptam. Az eredményeket egy modell segítségével, megtérülés számítással finomítottam tovább, így vált láthatóvá, hogy energiatároló alkalmazása nem feltétlenül jó befektetés, illetve hogy a 2600-3200 kWp közötti rendszerek hozzák a leggyorsabb megtérüléseket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.