Napelemes rendszerek árnyékolás vizsgálata, optimális árnyékolás szintek meghatározása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ladányi József
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban a megújuló energiaforrások felhasználása egyre terjed, ennek eredményeképpen a napelemes rendszerek is egyre népszerűbbé és elterjedtebbé válnak. Az ilyen fotovoltaikus rendszerek rendelkeznek a legdinamikusabban fejlődő beépített kapacitással. Könnyen látható, hogy mivel az ilyen rendszerek a Nap besugárzását használják fel, az árnyékolás szerepe igen komoly. A dolgozat során bemutatásra kerülnek az árnyékolás negatív hatásai a napelemes rendszerekre, illetve a különböző megoldások és kivitelezések melyek segítésével ezek a káros hatások csökkenthetőek.

A napelemek témakörében történő aktív kutatások és fejlesztések miatt a napelem modulok ára csökkent az utóbbi években, melynek eredményeképpen a rendszerek összárának egyre jelentősebb részéért felelősek a tartószerkezetek. A dolgozat során feladatom volt, hogy áttekintő képet adjak a piacon található napelemes rendszerekhez szánt tartószerkezetekről és a különböző telepítési módokról.

A félév során egy háromdimenziós tervező szoftverrel (SketchUp) dolgoztam, ennek segítségével elkészítettem egy modellt lapos tetőre, illetve napelem parkra. A program lehetőség ad árnyékolási számítások elvégzésére, mely alapján javaslat adható a megfelelő sorkiosztásra.

A dolgozat utolsó részében egy 50kW-os HMKE egyvonalas tervének megalkotása volt a feladat. Az ilyen egyvonalas tervek szükségesek az engedélyeztetésekhez, illetve tartalmazzák a szerelési bekötést is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.