Napelemes rendszerek hatásfokát befolyásoló paraméterek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hartmann Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Szakdolgozatomban a hazai gyakorlatra jellemző, 0,3-20 MW teljesítménytartományba eső fotovillamos kiserőművek tervezésénél fellépő műszaki paraméterek, specifikáció optimalizálását fogom részletesen vizsgálni. Munkám során a magyarországi viszonyokat és kontinentális éghajlatot veszem alapul.

A legmegfelelőbb specifikáció kijelölése, amely tartalmazza például az invertertípust, napkövető rendszert vagy a napelemtechnológia megválasztását, napjainkban korántsem egyértelmű, hiszen számos feltörekvő technológia és megoldás képviselteti már magát a piacon.

Úgyszintén a paraméterek, mint például a sortávolság, tájolás vagy a napelem-inverter karakterisztika, megválasztásánál törekedni kell az átfogó nézőpont kialakítására, hiszen végsősoron a cél a napelemes rendszer eredő hatásfokának biztonságos növelése.

A park által termelt energia mennyiségét és időbeliségét, illetve a megfelelő specifikáció kiválasztását a telephely adottságai is befolyásolják. Elsődlegesen ez alatt a meteorológiai és földrajzi viszonyok értendők. Másodlagosan ide tartozik az árnyékhatás, mely főleg (gyár)tetőre rögzített rendszerek esetén játszik domináns szerepet, de földre telepített kiserőmű estén is árnyékolhatják egymást a napelem modulok. Szakdolgozatomban e faktorokat is figyelembe veszem.

Minden tényező esetén bemutatom az energiatermelésre gyakorolt hatás mechanizmusát, illetve a paramétertől való függés fokát. Az elemzésből eredő tapasztalatok alapján pedig igyekszem megfelelő javaslatokat tenni a tervezési gyakorlat optimalizálására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.