Napelemes rendszerek internet alapú felügyelete

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sütő Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Diplomamunkám során egy web alapú energia felügyeleti rendszert hoztam létre, amely egy rövid konfigurációt követően képes különböző, hálózati kommunikációra alkalmas mérőeszközöket kezelni. A mérési adatok a helyi hálózaton keresztül jutnak el a szerverhez, ahol egy adatbázisba kerülnek. A rendszer kezelőfelülete böngészőn keresztül érhető el. A mérőrendszer és a mérési eredmények – Internet-kapcsolat megléte esetén – bárhonnan elérhetőek, legyen szó akár a munkahelyi irodáról, akár egy vonat fülkéjéről.

A kezelőfelület automatikusan menti a felhasználó beállításait, így mikor legközelebb újra megnyitja a mérőrendszer oldalát, ugyanazzal a környezettel találkozik, mint amit korábban ott hagyott. Ha a mérési eredmények között érdekes pontokat talál az ember, lehetősége van arra, hogy a többitől elkülönítetten tekintse meg vagy letöltse további elemzés céljából. Erre a célra rendelkezésre áll a mellékelt ellenőrző program, mely a néhány előre definiált szűrőn felül képes a felhasználó által definiált paraméterek szerinti szűrést is elvégezni az adatokon. Ez alkalmas arra, hogy nagy mennyiségű mérési adatot is átalakítás nélkül ábrázoljon valamint zajszűrést végezzen el. A weboldalon található eredmények könnyedén megoszthatóak másokkal a lementett kép, adatfájl vagy elérési út (URL) megadásával.

A rendszer működését egy beágyazott rendszert tartalmazó lámpán teszteltem, mely a mérési adatokat mobiltelefonon keresztül küldi el a szervernek. A mérések során több fizikai jelenséget is sikerült kimutatni. Akkumulátorok használata esetén ismert dolog, hogy a kapocsfeszültség a terhelésnek és a töltöttségnek is függvénye, ami hamar kiderült az eredményeken végigtekintve. Az akkumulátor és a fogyasztó közé feszültségszabályzót iktatva a feszültség állandó marad, mindaddig, míg a szabályzó működéséhez szükséges feltételek teljesülnek. Mindemellett azt is sikerült megmutatni, hogy a teljesítmény állandósága és a feszültség folyamatos csökkenése esetén az áramerősség növekszik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.