Napelemes rendszerek távfelügyelete

OData támogatás
Konzulens:
Rácz György
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban nagyon fontos szempont az energiatermelésben a megújuló energiaforrások alkalmazása. Ennek az egyik legkézenfekvőbb megoldása a napból származó hatalmas szabad energia kiaknázása. Amelynek az egyik legszélesebb körben elterjedt felhasználási módját képezik a napelemes rendszerek.

Dolgozatom témája egy, a napenergiát elektromos energiává alakító modul segítségével egy összetett, intelligens rendszer kifejlesztése, amely a bementére kötött napelem modul által biztosítja a megfelelő töltést a hozzá kapcsolt, meghatározott típusú akkumulátornak. A töltésvezérlőhöz kapcsolt érzékelők segítségével lekérdezhetővé válik a töltés folyamatának aktuális állapota, a beépített GSM modullal távolról is kaphatunk értesítést az esetlegesen felmerülő hibákról, illetve kérhetünk állapotjelentést is az érzékelők értékeire vonatkozóan. Ezzel a felhasználó vagy a telepítő cég munkatársai számára értékes információkhoz juthatunk a fogyasztással és a fogyasztási szokásokkal kapcsolatban, valamint akár még a napelem panel vagy az akkumulátor tönkremenetele előtt jelezni tudjuk a javítás, illetve a csere szükségességét, ezzel is biztosítva a zavartalan és kiesésmentes működést.

Ezen rendszerek lehetőséget biztosítanak többek között a kis fogyasztással bíró családi vagy weekend házak illetve napelemmel működtetett kisebb járművek (például hajók) elektromos berendezéseinek az ellátására.

A termék be- és kimenetei további érzékelési és beavatkozási lehetőséget biztosítanak a felhasználó számára.

Valamint a kiegészítő modulok csatlakoztatási lehetőségének biztosításával számos továbbfejlesztési lehetőséghez jutunk.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.