Napelemes töltőegység készítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dülk Ivor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A mai világunknak egyre nagyobb részében játszanak szerepet az elektronikus eszközök, azonban ezeknek használata korlátozottá válik, ha hosszabb időre nélkülöznünk kell a villamos infrastruktúrát. Több napos kirándulások, táborozások esetén nem biztosított ennek az elérést, ezért más úton kell megoldanunk a villamos energia szükségletünket.

Ebben a dolgozatban bemutattam a moduláris, hordozható energiasziget koncepcióját, amely képes kiszolgálni egy kisebb tábor energiaigényét. Majd ennek a rendszernek kiválasztottam az egyik modulját, a napelemes töltőegységet, ismertettem az energiaforrásunkat, a napelemet, az MPPT algoritmust, és a töltőegységként használható DC/DC konvertert. Választottam egy a feladatra megfelelő DC/DC konverter topológiát, amelynek bemutattam a működését és az előre meghatározott specifikációnak megfelelően bemutatom a tervezési folyamatot. Az elvégzett munka ellenőrzéséért szimuláltam az áramkör működését, és laboratóriumi környezetben méréseket végeztem az elkészített áramkörrel.

A dolgozatban kifejtett probléma megoldása során nem csak a napelemes energiatöltés lehetőségeit ismertem meg, de mélyebb betekintést adott a teljesítmény átalakítók elektronikai megoldásaiba is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.