Napelem-telepítés követelményei kritikus infrastruktúrák esetén

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hartmann Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A mai világban az emberiség energiapazarló életmódjának köszönhetően, valamint a fosszilis energiahordozók előrelátható kimerülése miatt új terület felé kell fordulnunk. Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a megújuló energiaforrások és azok kiaknázása, hogy a jövőben is fent tudjuk tartani megszokott életmódunkat.

A legnagyobb mennyiségben rendelkezésre álló energiaforrásunk a Nap. Ezt napelemek segítségével nagyon egyszerűen hasznosíthatjuk. Kezdetben a magas áruk miatt nem volt kifizetődő az alkalmazásuk, de a technológia fejlődésének hála mára már egyre olcsóbban elérhetőek, így mérettől függően akár már néhány éven belül megtérülhet egy napelemes rendszer telepítésének költsége. Ennek a kedvező tendenciának köszönhetően egyre több helyen találkozhatunk kisebb-nagyobb erőművekkel. Nem csak lakóházaknál, hanem nagyobb létesítmények, üzletek, üzemek, iskolák, kórházak esetén is előszeretettel alkalmazzák már az energiaköltségek csökkentésére az ilyen rendszereket. Éppen ezért egyre több olyan helyre is telepítenek napelemeket, ahol a lakóházaktól eltérő körülmények miatt fokozott figyelemmel kell eljárni mind az installáció, mind az üzemeltetés során. Mivel az egyenáramú oldalon az 1000 V körüli feszültség sem ritka, a leggyakoribb veszélyforrás ez. Ha nincs megfelelő biztosító berendezésekkel ellátva a rendszer, akkor könnyen áramütést, vagy tüzet okozhat. Éppen ezért kiemelt fontosságú, hogy az ide vonatkozó előírásokat a balesetek elkerülése érdekében mindig be kell tartani.

A dolgozatom célja, hogy összefoglaljam és bemutassam az említett előírásokat, szabványokat, melyek követése a lehető legbiztonságosabbá teszi az ilyen erőművek működését. Egy hazai kórház területén telepített napelemes rendszer példáján keresztül szeretnék rávilágítani arra is, hogy mire kell jobban figyelni egy kritikus igényű infrastruktúra esetén.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.