Napenergiával táplált lakóház energiahatékonysági kérdései

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Péter
Villamos Energetika Tanszék

A Föld egyre gyarapodó népessége évről évre több energiát igényel. A hagyományos fosszilis energiahordozók csak korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésünkre, ráadásul elégetésükkel nagy mennyiségű üvegházhatású gázt valamint számos környezetre ártalmas anyagot juttatunk a légkörbe. Napjainkban egyre fontosabb kérdéssé válik a környezetvédelem, így az emberiség energiaigényének környezetbarát, megújuló energiaforrásokkal történő kielégítése is.

A Napból érkező energia minél szélesebb körű felhasználása az egyik legjobb módja a károsanyag-kibocsátás csökkentésének. A napenergia villamos energiává történő közvetlen átalakítását lehetővé tevő napelemek árai az elmúlt években jelentősen lecsökkentek, így egyre több épületet látnak el napelemes energiatermelő rendszerrel.

A szakdolgozatomban bemutatom a lakóházak energiaellátására szolgáló tipikus napelemes rendszerek fajtáit, felépítését, jellemző tulajdonságait. Megvizsgálom a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói által tervezett Odoo passzívház energetikai rendszerét. Megnézem, hogy az elkészült épület napelemes rendszere miként teljesíti a tervezés során kitűzött célokat, valamint mennyire hatékony az energiafelhasználás. Tanulmányozom az épület energiahatékonyságának hosszú távú alakulását negatívan befolyásoló tényezőket.

A szakdolgozatom végén módosítási, továbbfejlesztési lehetőségeket keresek az Odoo energiahatékonyságának további növelése érdekében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.