Napenergiával táplált lakóház napelemes rendszerének szimulációja, tervezése és kivitelezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Péter
Villamos Energetika Tanszék

Napjainkban egyre súlyosabb problémát okoz a környezetszennyezés, a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok okozta globális felmelegedés és a klímaváltozás. Éppen ezért fontos a megújuló energiaforrások előtérbe helyezése, azok alkalmazása a mindennapi életben is. 2012 szeptemberében Madridban rendezték meg a Solar Decathlon Europe versenyt azzal a céllal, hogy a társadalom szembesüljön a környezettudatosság és az energiahatékonyság fontosságával, és az új technológiákban rejlő lehetőségekkel.

A diplomamunkámban a magyar versenyházat, az Odoo-t mutatom be. Napelemes rendszerének, épületvillamosságának tervezésébe és kivitelezésébe nagyon sok energiát fektettem. A megmérettetésben 18 szolár ház vetélkedett, a szoros küzdelemben összesítettben hatodik helyezést értük el. Nagyon elégedettek vagyunk, hiszen hazánkból mi voltunk az első csapat, aki nevezett és kijutott a versenyre. Versenytársaink között voltak, akik másodszor-harmadszor vettek részt a megmérettetésen, így jelentős tapasztalattal rendelkeztek. A mérnöki próbákon nagyon jól szerepeltünk, második-harmadik helyezést nyertünk el.

Munkámban először bemutatom a versenyt és a szabályait, majd megismertetem innovatív ötleteinket, amiket két év alatt fejlesztgettünk. Részletesen kitérek a ház napelemes rendszerének tervezésére, illetve az ehhez szükséges napelem termelést szimuláló programra, melyet Baksai-Szabó Kristóf csapattársammal készítettünk. Betekintést nyújtok az általunk készített kétféle terhelésbecslésbe, végül foglalkozom az Odoo Magyarországi utóéletével is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.