Naperőmű adatkezelő processzorának programozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varjasi István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Diplomatervemet a Hyundai magyarországi fejlesztőcsoportjának tagjaként, az általunk tervezett naperőmű adatkezelő processzorának programozásából készítettem. Az említett processzor külön kártyán kapott helyet az inverterben, legfontosabb feladatai közé a kommunikáció és a kijelzés tartozik.

Ezen a kártyán keresztül tud a felhasználó kapcsolatba lépni a naperőművel, ezen a kártyán is le tudja olvasni az aktuális mérési eredményeket, hiba esetén a hibakódot és a hozzá tartozó hibaüzenetet. Azonban az ember-gép kapcsolatba beletartozik a távoli asztal alkalmazással való kommunikáció is, mely alkalmazást szintén ezen diplomaterv keretében készítettem el. A dolgozatban be fogom mutatni a felhasznált kommunikációs csatornákat, az alkalmazott protokollt, a program használatának előnyeit, a kapcsolódó pluszszolgáltatásokat.

A kommunikációs kártya a fent említett műveletek mellett képes az önmaga és a szabályozási feladatokat végző digitális jelfeldolgozó processzorok programjait frissíteni, ennek köszönhetően kiemelt szerepe van az egész naperőmű működésében. Saját programjának frissítése bootloader-en keresztül történik, mely a rendszer elindulásakor kezd el futni. A bootloader tervezését, a rendelkezésre álló memória kiosztását és az implementálást is részleteiben be fogom mutatni.

A jelenlegi fejlesztések egyik célja a jövőben, hogy a nagyteljesítményű naperőművekben alkalmazott PLC-ket felváltsa a kommunikációs és kijelző kártya. Az eddig elért eredmények alapján úgy gondolom, hogy reális ez az elképzelés.

A diplomaterv készítése során rendkívül sokat tanultam a beágyazott rendszerek felépítéséről, programozásáról.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.