Naperőműmekbe telepíthető autonóm adatgyűjtő kártya programozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varjasi István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatomat a Hyundai Heavy Industries (HHI) magyarországi fejlesztőközpontjában készítettem. Mivel a HHI nem rég vette be profiljába a fotovoltatikus inverterek gyártását, még nem alakult ki olyan adatgyűjtő eljárás, mellyel az inverterek működési paramétereit folyamatosan és szisztematikusan tárolni lehetne és a későbbiekben lehetőség nyílna ez által a különböző naperőművek teljesítményének összehasonlítására.

A feladatom egy olyan adatgyűjtő szoftver megvalósítása volt, mely képes az inverterek üzemállapotainak és hibáinak folyamatos nyomon követésére és naplózására. A feladat megvalósítása során megismerkedtem a HHI által fejlesztett kommunikációs kártyával, mely alkalmasnak bizonyult a feladatomhoz. Az inverterek működési felépítése és üzemállapotai tanulmányozása után kiválasztottam azokat a paramétereket, melyek monitorozásával könnyen detektálhatóak a hibaesemények és következtetések vonhatóak le az inverter hatásfokáról és működéséről.

A megvalósított szoftver RS485-ös soros porton kapcsolódik az inverterekhez, folyamatosan naplózza a megfelelő paramétereket és bizonyos időközönként előredefiniált teszteket végez el. Az USB-n vagy SD-kártyán tárolt adatok FTP- szerveren keresztül is elérhetőek.

A kommunikációs kártya a szoftverrel először az egyik dél-koreai HHI erőmű adatait fogja gyűjteni. A későbbiekben az adatgyűjtő szoftver - ha beváltja a hozzá fűzött reményeket - nagy jelentőséggel bír majd az éves minőségellenőrző és karbantartó vizsgálatokban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.