Nap-és szélenergia-átalakítókban alkalmazott felhasználói felület és kommunikációs rendszer tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varjasi István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatomat a megújuló energiaforrások (pl. nap-és szélenergia) felhasználásához szükséges 3 fázisú inverter felhasználói felületének és kommunikációs rendszerének tervezéséről írtam.

A dolgozat elején az előzményeket, kiváltó okokat sorolom fel. Ismertetem a szakirodalom idevágó fejezeteit: Modbus protokoll, RS-485. Az inverter központi egységéről, a WinPAC-ról részletes leírással szolgálok. Bemutatom a gyakorlatban alkalmazott hálózati adatgyűjtőt, összehasonlítva más monitoring rendszerekkel. Az átalakító blokkvázlata nagyban hozzájárul a dolgozat megértéséhez.

Bemutatom a felhasználói felület fejlesztésének lépéseit a legegyszerűbb eszközöktől a bonyolult függvényeken át a végeredményig, rámutatva a korábbi verzió gyenge pontjaira. Leírom, hogyan készítettem numerikus és alfanumerikus billentyűzetet, mi indokolta ezt. A diagramrajzolás folyamatát is prezentálom: az adatok beolvasását, adattömbök kezelését, mind a napi, mind a heti bontású diagram esetében.

A dolgozat korábbi fejezeteiben ismertetett Modbus protokoll szerint újítottam meg a kommunikációs rendszert, közvetlenné téve azt a PAC és a PVC kártya között. Példát is mutatok a megírt függvényekre.

Az utolsó fejezetek az inverter összehasonlításáról szólnak a versenytársakkal, összegzem a tapasztalatokat és felvázolom a jövőképet.

Őszintén remélem, hogy a megkezdett munkámnak lesz folytatása a későbbiekben, ugyanis nagyon élveztem az új kihívásokat, a folyamatos tanulást és a mérnöki munka gyakorlati oldalát. Hiszem, hogy a szerzett tapasztalatokat sikeres alkalmazhatom majd a jövőben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.