Naplófájl-elemző monitoring rendszer fejlesztése nagyvállalati környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

Az itelligence Hungary Kft. DBT üzletágától kaptam azt a feladatot, hogy tervezzek és valósítsak meg az általuk meghatározott szempontokat figyelembe véve egy naplófájl-elemző rendszert.

Munkámat három nagy szerkezeti részre bontottam. Az első egyfajta elméleti áttekintés, amiben a szakirodalomra támaszkodva összefoglaltam a témával kapcsolatos fontosabb alapfogalmakat, iparban alkalmazott megoldásokat, technikákat és a fellelhető rendszereket. Ezek közül kifejezetten az alkalmazásfelügyelettel, azon belül is a vállalatirányítási rendszerek felügyeletével és a naplófájl-elemzéssel foglalkoztam.

A középső részben meghatároztam a felügyelni kívánt folyamatot, az éritett rendszereket, naplófájlforrásokat és a követelményeket az elkészítendő naplófájl-elemző rendszerrel kapcsolatban, majd ezek alapján létrehoztam egy tervet a rendszer elkészítésére, amely tartalmazza a rendszer használati eseteit, az architektúra tervét, a rendszer elemeit és azok interakcióját, valamint a használni kívánt rendszereket és programozási nyelveket.

A diplomamunkám utolsó része pedig azt fedi fel, hogy az általam kitalált terv alapján, hogyan valósítottam meg magát a rendszert. Részletesen kitértem arra, hogy milyen megoldásokat alkalmaztam a naplófájl-elemző program létrehozására és a monitoring felület elkészítésére. Bemutattam a rendszerem működését, teszteltem funkcionalitás, integráció és terhelés szempontból. Legvégül kitértem arra is, hogy milyen potenciális továbbfejlesztési lehetőségeket rejt magában a rendszer.

Összességében sikerült egy olyan proaktív naplófájl-elemző monitoring rendszert kialakítanom, mely képes a különböző fajta és különböző forrásból érkező naplófájlok feldolgozására, és az ezekben lévő naplóüzeneteket tartalmuk alapján kategóriákba sorolni, felmerülő hiba esetén pedig értesíti a megadott személyt. A rendszer mellé készített felületen látszik a rendszer aktuális állapota, a részletes naplóüzenetek, valamint a különböző időbeli és állapot szerint aggregált adatok és vizuális reprezentációik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.