Naplófeldolgozó alkalmazás megvalósítása .NET környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Benedek Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban fejlesztésre került alkalmazások körében egyre inkább elterjedtebb a naplófájlok használata, amelyek a futás során jelentkező fontosabb eseményeket, például hibákat rögzítik. Ezek az események különböző módon tárolódnak, a legegyszerűbb esetben szöveges fájlokba kerülnek kiírásra. Szakdolgozatomban a naplóknak csak ezen típusával foglalkozom.

A szöveges naplófájlok általában az alkalmazás fejlesztői számára a leghasznosabbak, hiszen információt gyűjthetnek az alkalmazás futásáról, megtalálhatják a fejlesztés során esetleg előforduló hibák okait. A vizsgált naplók egyszerű szövegszerkesztő segítségével olvashatóak. Egy napló azonban rengeteg bejegyzést tartalmazhat, melyek közül egy szövegszerkesztővel igen komplikált feladat lehet a fejlesztő számára éppen érdekes rekordok megtalálása.

Feladatom egy adott, létező naplóformátum feldolgozásának és megjelenítésének támogatása volt. Munkám első lépéseként megvizsgáltam, milyen formátumú naplók léteznek, melyek a szabványosak. Mindezt azért, hogy tisztában legyek a naplóformátumok kezelésének nehézségeivel, illetve hogy az alkalmazásomat minél általánosabban tudjam elkészíteni.

Második lépésként olyan meglévő alkalmazásokat próbáltam ki, melyek naplófájlokat dolgoznak fel. Ennek egyik oka az volt, hogy találjak olyat, ha létezik egyáltalán, amely képes a feladatomban kapott egyéni formátumnak megfelelő naplófájlok feldolgozására. Másik oka pedig az, hogy ha nincs ilyen, akkor felmérjem, hogy milyen funkciókat nyújtanak ezek a szoftverek, az így szerzett tapasztalatokat pedig figyelembe tudjam venni feladatom elkészítésekor.

Alkalmazásom fejlesztésekor különös figyelmet fordítottam arra, hogy a naplófájlok feldolgozása minél robosztusabb és hatékonyabb folyamat legyen, amelynek sebessége is kielégítő. Arra is ügyeltem, hogy az alkalmazást úgy készítsem el, hogy az felhasználói számára átlátható, könnyen kezelhető legyen és minél jobban megkönnyítse a napló értelmezését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.