Naplózó modul fejlesztése No-SQL adatbázis felhasználásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

A szakdolgozat témája egy naplózó rendszer létrehozása No-SQL alapokon, jobb teljesítmény elérésének érdekében (a relációs adatbázis alapú naplózókhoz képest). Négy részre tagolódik a dokumentum: irodalomkutatás, alkalmazástervezés, alkalmazásimplementálás és teljesítménymérés.

Az első rész általános gondolatokkal indul a napló bejegyzésekről és naplózás folyamatáról. Egy piackutatás követi a jelenleg elérhető naplózó rendszerekkel kapcsolatban. A fejezet utolsó része a manapság elérhető és legnépszerűbb No-SQL adatbázisokat hasonlítja össze.

Az alkalmazás tervezése és implementálása átlapolódott, mivel az egyes modulok tervezését, implementálás követte. Amikor a következő implementációs lépés egyértelmű volt, olyankor elhagytam a tervezést (például kódgenerálásnál).

Az alkalmazás architektúrája háromrétegű. Egy adatbázis, üzleti logika és megjelenítési rétegből áll. Az adatbázis réteg a Hypertable-ből (No-SQL adatbázis) és MySQL-ből (relációs adatbázis) épül fel. Az első felelős a naplóbejegyzések tárolásáért, még a második a felhasználói és a hozzá kapcsolódó adatok tárolásáért. Ezen réteg felel a beszúrások, lekérdezések kezeléséért, az autentikálás elvégzéséért és a megjelenítési objektumok létrehozásáért. Itt található a két kommunikációs interface is: servlet (magasabb szintű, lassabb) és thrift (alacsonyabb szintű, gyorsabb). A megjelenítési réteg felelős az adatok böngészőben való megjelenítéséért. A megjelenítéshez használt technológia a GWT és a web-alkalmazás az IneForm keretrendszer segítségével került megvalósításra.

Sok esetben kódgenerálás került felhasználásra (az adatbázis entitásoknál, adat hozzáférési objektumoknál, megjelenítési objektumoknál stb…). Az alkalmazott sablonkészítő nyelv a VTL névre hallgat.

Az utolsó rész a funkció tesztekről és a teljesítménymérésről szól. Ahhoz, hogy a teljesítménymérést el tudjam végezni, naplózó klienseket hoztam létre mind a servletekhez, mind a thrift interfacehez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.