Natív iOS és NativeScript alapú crossplatform mobil szoftverfejlesztés összehasonlítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Blázovics László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság egy mobil alkalmazás fejlesztéssel foglalkozó cég számára elengedhetetlen a két vezető mobil platform, az iOS és Android támogatása. A natív mobilszoftver fejlesztés a legjobb módja az egyes platformok nyújtotta lehetőségek kiaknázásának, ami lehetővég teszi a hatékony, stabil, karbantartható és teljes mértékben testreszabható megoldások elkészítését. Ennek a megközelítésnek a legfőbb hátránya a fejlesztő cég szempontjából, hogy mindkét platformhoz külön fejlesztőcsapatot kell összeállítani, illetve a teljes fejlesztési idő is hosszabb.

Számos cross-platform technológia kínál megoldást ezekre a problémákra oly módon, hogy azonos kódbázisból generálható az iOS és Android alkalmazás. Az egyik legígéretesebb, nyílt forráskódú cross-platform keretrendszer a NativeScript, ami széleskörű eszköztárat kínál natív mobil alkalmazások fejlesztéséhez. Ezentúl két népszerű webfejlesztésben használt keretrendszer integrálására is nyújt lehetőséget.

A diplomamunka fő célja, hogy megvizsgálja a cross-platform megoldások relevanciáját az alkalmazások működési hatékonyságának, a felhasználói élménynek, fejlesztési időnek és piacképességnek a szempontjából. Hatékony módja a lehetőségek és megkötések feltérképezésére az ugyanazon követelményeket kielégítő alkalmazás lefejlesztése a teljesen natív és cross-platform megközelítés szerint.

A natív iOS és NativeScript alapon lefejlesztett alkalmazások összehasonlítása a fejlesztési folyamatot is beleértve rávilágít az két módszer előnyeire és hátrányaira. Az elkészült mobil szoftverek meglepően közel állnak egymáshoz felhasználó élmény szempontjából és ahogy a cross-platform megoldások még kiforrottabbá válnak sokkal nehezebb lesz eldönteni melyik megközelítést érdemes alkalmazni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.