Navigációs és környezeti adatgyűjtő rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Diplomatervem témájának egy már a tanulmányaim során kifejlesztett, környezeti szenzorrendszer továbbfejlesztését, és kompaktabb verziójának megtervezését és megépítését vállaltam választottam.

Az univerzális mérőberendezés alapvető feladatköre, a környezetről információkat gyűjteni, feldolgozni a telemetriás adatokat, és azokat továbbítani a megfelelő közegeken a user/server számára. Az univerzális mérőberendezés, mely oktatási célokra készült, univerzális mivoltából következően hátrányokat is hordozott magában. Az új célok megvalósítása során az eszköz hardveresen és szoftveresen is átalakult. A már meglévő rendszerrel nem kompatibilis ecosystem készült.

Főbb mérendő környezeti paraméterek a páratartalom, hőmérséklet, légnyomás, illetve pozíció, és dinamikus adatok, mint GPS adatok, gyorsulás, szögelfordulás. Távoli célnak egy modellrepülőn végzett telemetriás valósidejű loggolást tűztem ki, de az adatkapcsolat és a bővíthetőség magában hordozza az autonóm irányítás potenciálját is.

Továbbá egy ilyen eszközt sok célterületen alkalmazhatunk. Egyes komponensek hozzáadásával, elvételével modulárisan változtatható a rendszer integritása, funkciói, így a konkrét igényre alakítható. A környezeti adatok loggolásán és továbbításán túl, egy fejlett energia menedzsmenttel az eszköz képes hosszú távon működni, így alkalmas lehet flotta/áru nyomkövetésre, sportolásnál is alkalmazható amennyiben kiegészítjük pulzusszám mérővel, így virtuális edzőpartner készíthető belőle.

Az adatok feldolgozásához szükséges egy felhasználói interfész, ami elrejti a loggolt adatokat, és a felhasználó számára megjeleníti a kívánt információkat. Ez az interfész PC–s programokból tevődik össze, amin a valósidejű telemetria látható, illetve képes elmenteni felhasználótól függetlenül az adatcsomagokat. Az eszköz fejlesztése során próbáltam a reprodukálhatóságra, és nem egyéni példány fejlesztésére törekedni, így akár a későbbiekben, mint egy termékként megjelenhet a berendezés.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.