Navigációs lehetőségek vizsgálata Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A navigációs alkalmazások az utóbbi években egyre fontosabb szerepet kaptak életünkben, köszönhető ez a GPS és hálózat alapú helymeghatározó rendszerek egyre több eszközbe való integrálásának. Mára a piacon megtalálható okostelefonra írt navigációs szoftverek minősége elérte, sőt sok helyen meghaladta a céleszközökön találhatókét, hiszen a korábban csak pénzért kínált navigációs szolgáltatások, mint például az útvonaltervezés, e szoftverek többségénél ingyenesen kínált alapfunkciók lettek. Köszönhetően az erős mezőnynek, ahhoz, hogy életképes legyen egy navigációs alkalmazás, sok esetben további felhasználói igényeket is ki kell szolgálnia.

A szakdolgozat keretében megvizsgálva az egyéb felhasználói igényeket és trendeket két navigációs alkalmazás kifejlesztésére került sor Android platformon, melyek különböző felhasználói csoportok igényeit hivatottak kielégíteni. A két program egyike egy kliens-szerver architektúrán alapuló alkalmazás, mely a ma oly divatos közösségi funkciókra épít. Segítségével megtalálhatjuk barátainkat, érdekes helyeket, illetve útvonalakat oszthatunk meg velük, melyeket értékelhetünk is. Megoszthatók továbbá az egyes közlekedést lassító útmunkálatok is, mely adatokat a rendszer felhasználja a tervezett útvonal optimalizálásához. A másik kifejlesztett program egy kis piaci rés betömésére készült, nevezetesen a Balatonon történő hajós navigáció segítésére. Ebben az esetben nem a közösségi megoldások, hanem sokkal inkább a nem hétköznapi navigációs szolgáltatások kerültek előtérbe.

Mivel a két alkalmazás hasonló alapokra épült, a dolgozatban a közösségi navigációs alkalmazás segítségével lettek bemutatva a felhasznált technológiák, a tervezés és implementálás részletei, valamint a tesztelés tapasztalatai. A dolgozat ezen túl kitér a hasonló, piacon lévő programokra, illetve a nem hagyományos elven működő, például hajózásban használatos navigációs megoldásokra is.

Végül összefoglalásul a fejlesztés tapasztalatainak, eredményeinek, illetve továbbfejlesztési lehetőségeinek kifejtésére került sor.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.