Navigációs modul tervezése és készítése autonóm rendszerekhez

OData támogatás
Konzulens:
Temesvölgyi Tamás Tibor
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A pilóta nélküli légi járművek alkalmazási lehetőségeinek növekedésével és a járművek olcsóbbá és jóval megbízhatóbbá tételével jelentősebbé vált a hatékonyabb szabályzások fejlesztése. Az autonóm módon működő légi járművek szabályozásához elengedhetetlen, hogy ismerjük a jármű pontos pozícióját és orientációját. Ezt a feladatot látja el a navigációs rendszer.

Az inerciális szenzorokkal mérni tudjuk a gyorsulást, a szögsebességet és a Föld mágneses terét. Továbbá abszolút és differenciális nyomásmérő szenzorokkal mérni tudjuk a légnyomást, ami lehetővé teszi számunkra, hogy pontosítani tudjuk a jármű magasságának és sebességének a meghatározását. Emellett a GPS rendszer lehetővé teszi a jármű abszolút pozíciójának meghatározását.

A MEMS technológia fejlődésével egyre kisebb szenzorok jelentek meg, melyek egy tokon belül három tengelyen képesek mérni a gyorsulást, szögsebességet és a Föld mágneses terét, továbbá digitális interfészeket és egyéb digitális funkciókat is tartalmaznak.

Jelen dolgozat bemutatja egy navigációs modul fejlesztésének lépéseit, és megvalósítását, amely az új digitális szenzorokat és egy GPS modult tartalmaz. A cél egy kompakt navigációs modul elkészítése volt, mely kis mérete és fogyasztása ellenére megfelelő pontosságú eredményeket szolgáltat a légi járművek szabályozásához. A dolgozat szintén ismerteti a szenzorok méréseinek fő hibaforrásait, továbbá egy alacsony költségvetésű kalibrációs módszert nyújt ezeknek a hatásoknak a csökkentésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.